Deurbeveiliging op een veiligheidshek

Bij veiligheidsheksystemen moet de veiligheidspoorten voldoende worden beveiligd of de positie van de veiligheidspoorten moeten worden gecontroleerd. Daarbij moet in de olie- en gasindustrie uiteraard rekening worden gehouden met de eisen van explosieveiligheid, zodat hier maar liefst twee uitgebreide regelingen - machineveiligheid en ontploffingsgevaar - een rol spelen.

Deurbeveiliging op een veiligheidshek

Vereisten

Afhankelijk van de vereisten worden hier veiligheidsschakelapparaten gebruikt die alleen de positie van de veiligheidspoort bewaken en de machine of installatie stilleggen zodra de poort wordt geopend.

Als de veiligheidspoort niet moet worden geopend omdat men bijv. machinale processen niet wil onderbreken, gebruikt de ontwerper de explosieveilige veiligheidsvergrendeling. Deze geven de poortvergrendeling pas vrij als potentieel gevaarlijke werkprocessen zijn afgesloten.

Uitvoering

De ontwerper heeft verschillende manieren om dit te doen. Hij kan kiezen tussen positieschakelaars met veiligheidsfunctie, veiligheidsschakelaars met gescheiden actuatoren en aanrakingsloos werkende veiligheidssensoren – allemaal met een explosieveilige en adequaat gecertificeerde constructie. Bij de veiligheidsvergrendelingen zijn er verschillende soorten constructies mogelijk met kunststof en metalen behuizing. Alle genoemde schakelende apparaten zijn geschikt voor gebruik in corrosieve omgevingen en voldoen aan de eisen van de Machinerichtlijn en de ATEX-fabrikantenrichtlijn.

Voordelen voor de klant

Dergelijke deurvergrendelingen worden onder ongunstige omstandigheden gebruikt. Ze moeten waterdicht en corrosiebestendig zijn en tegelijkertijd voldoen aan de eisen van explosieveiligheid. De veiligheidsschakelapparaten van de steute-divisie Extreme zijn specifiek voor deze vereisten ontwikkeld.

Deurbeveiliging op een veiligheidshek