Wielblok

Veel bedrijven maken ten behoeve van de arbeids- en transportveiligheid gebruik van wielblokken waarmee de positie van vrachtwagens bij een platform wordt vastgezet. De wielblokken zijn voorzien van een sensor, die de deur of de laadbrug pas vrijgeeft wanneer hij een vrachtwagenband detecteert. Zo voorkomt men risico's die tijdens het laden en lossen die zonder wielblokken niet betrouwbaar genoeg kunnen worden uitgesloten: Op licht glooiend terrein rollen vrachtwagens waarvan de handrem niet goed is aangetrokken, naar voren. Er ontstaat ruimte tussen laadvlak en vrachtwagen. De beweging van de heftruck in de vrachtwagen heeft tot gevolg dat het voertuig de veilige dokpositie kan verlaten, bijv. door het remmen van de vorkheftruck bij het in- en uitrijden. De vrachtwagenchauffeur rijdt de vrachtwagen naar voren om de achterklep of de deuren te sluiten. De heftruckchauffeur kan op de gladde industriële vloer niet meer op tijd remmen en de heftruck stort van het laadplatform.

Wielblok

Vereisten

Bij met kabels uitgeruste wielblokken komt het bij dit ruwe gebruik vaak tot storingen door kabelbreuk. Dit leidt tot tijdverlies bij het laden, omdat het defecte laadplatform niet kan worden gebruikt. Wielblokken met draadloze sensoren of draadloze positieschakelaars zorgen voor een hogere beschikbaarheid. Het draadloze schakelapparaat moet robuust zijn en bestand tegen trillingen.

Uitvoering

Een draadloze positieschakelaar uit de serie 95 RF of RF 98 wordt in het wielblok gemonteerd. Zodra het wielblok een vrachtwagenband blokkeert, wordt de plunjer van de schakelaar bediend en de schakelaar stuurt een vrijgeefsignaal naar de regeling van de deur of van de laadbrug. Wanneer het personeel het blok verwijderd, wordt de schakelaar weer geactiveerd en wordt het signaal "wiel/vrachtwagen niet vast" naar de regeling gestuurd.

Voordelen voor de klant

Met het draadloze bediende wielblok bestaat er een zeer robuuste, functionele oplossing voor de veiligheid op het platform, die wordt gekenmerkt door een hoge beschikbaarheid en extra flexibiliteit. Er kunnen zonder problemen verschillende wielblokken op een platform worden gebruikt. De toewijzing tussen wielblok of draadloze schakelaar en de bijbehorende regeling is in een paar stappen geregeld door een teach-in tijdens de inbedrijfstelling.

Wielblok