Deurbeveiliging

Is de deur gesloten of geopend? Als deze vraag moet worden beantwoord en het terrein is uitgestrekt en de controlekamer bevindt zich ver weg, dan is het gebruik van positieschakelaars handig. Op de te bewaken deur wordt eenvoudig een positieschakelaar bevestigd met een geschikte actuator, die een signaal afgeeft zodra de deur wordt geopend. Als alternatief voor conventionele bedrade eindschakelaars kunnen hier ook draadloze schakelapparaten worden gebruikt.

Deurbeveiliging

Vereisten

Bij draadloze schakelapparaten moet worden onderzocht of het bereik van het draadloze signaal voldoende is. Als het om installaties en bedrijfsruimtes voor energietechniek gaat die brandbare materialen opslaan of verwerken die in contact met de lucht kunnen exploderen, moet aan de vereisten op het gebied van explosiebeveiliging rekening worden voldaan.

Uitvoering

Aan deze eis kan op een bijzonder elegante wijze worden tegemoet gekomen met draadloze eindschakelaars die het principe van "Energy Harvesting" gebruiken. Een elektrodynamische energiegenerator zet de kinetische energie die bij het bedienen van de schakelnok ontstaat, om in elektrische energie. De hoeveelheid energie is voldoende is om het draadloze signaal naar de ontvanger te sturen. Zo hebben de schakelaars geen kabelgebonden energietoevoer, een signaalkabel of batterij nodig. Bijzonder interessant voor de energietechnologie: Deze technologie is als "Wireless Ex" ook beschikbaar voor explosiegevaarlijke omgevingen.

Voordelen voor de klant

De draadloze positieschakelaars kunnen gemakkelijk zonder het leggen van kabels op de gewenste locatie worden aangebracht en indien nodig ook op een andere locatie worden gemonteerd. Op basis van deze draadloze schakelaars kunnen complete "Wireless Security"-concepten worden gerealiseerd - met inbegrip van "Wireless Ex"-schakelapparaten.

Deurbeveiliging