Positiebewaking van dakramen

Dakramen vervullen een belangrijke functie bij de ventilatie van industriële hallen, entrees, gangen, enz. Typisch eraan is de slechte bereikbaarheid. Des te belangrijker is een positiebewaking - niet alleen vanwege de klimaatregeling, maar ook om het binnendringen van regen te voorkomen en de nodige beveiliging tegen diefstal te garanderen.

Positiebewaking van dakramen

Vereisten

De desbetreffende schakelapparaten moeten onopvallend en onderhoudsvrij te hun werk doen en met minimale inspanning kunnen worden gemonteerd.

Uitvoering

Deze eis kan worden uitgevoerd met draadloze positieschakelaars die volgens het principe van "Energy Harvesting" werken. Een elektrodynamische energiegenerator zet de kinetische energie die bij het bedienen van de schakelnok ontstaat, om in elektrische energie. De hoeveelheid energie is voldoende is om het draadloze signaal naar de ontvanger te sturen. Zo hebben de schakelaars geen kabelgebonden energietoevoer, signaalkabel of batterij nodig. Eén enkele schakelaar is voldoende om de posities "Open/ Dicht" te controleren. De gebruiker kan uit verschillende draadloze standaarden (EnOcean, sWave 868/915) kiezen.

Voordelen voor de klant

De draadloze positieschakelaars kunnen zeer snel worden aangebracht, het leggen van kabels is niet vereist. Eenmaal gemonteerd en "ingeleerd" (wat in een paar stappen kan plaatsvinden), werken ze betrouwbaar en onderhoudsvrij.

Positiebewaking van dakramen