Trekkoordnoodschakelaars en bandscheefloopschakelaars ter beveiliging van de transporttechniek

Uitzonderlijke toepassingen vereisen maximale flexibiliteit en de hoogste mate van betrouwbaarheid, zelfs onder extreme omstandigheden. Wij laten u kennismaken met onze schakelapparaten voor de transporttechniek en gaan dieper in op de bijzondere eigenschappen en kenmerken van onze ZS 92-serie.

Veilig schakelen onder extreme omstandigheden

De nieuwe robuuste schakelapparaten van de ZS 92-serie zijn vanaf de grond af aan ontwikkeld voor extreme gebruiksomstandigheden, zoals in recyclinginstallaties, grindgroeves, dagbouwmijnen, stortplaatsen, kolengestookte elektriciteitscentrales, de mestverwerking en zware machine- en installatietechniek. Daarom is bijv. de gegoten aluminium behuizing zeer robuust uitgevoerd en dankzij de meerdere coatings (passivering, primer, poedercoating) corrosiebestendig.

De compatibele aansluitafmetingen op zowel het voorgaande model de ZS 91 als op andere in de handel verkrijgbare noodstop-trekkoordschakelaars vereenvoudigen de aanpassing aan bestaande (transport)systemen.

Het toebehoren is gemaakt van roestvrij staal. De inzetbaarheid is gegarandeerd bij extreme temperaturen van -40 °C tot +85 °C en in sterk vervuilde omgevingen. De serie is verkrijgbaar in twee basisuitvoeringen - de ZS 92 S-noodstop-trekkoordschakelaar en de ZS 92 SR-bandscheefloopschakelaar.

Uw voordelen

  • Voor zware toepassingen
  • Temperatuurbestendig van -40 °C tot +85 °C
  • Montage aan de achterzijde en onderzijde mogelijk
  • Hoge beschermingsklasse IP 66/67
  • Corrosiebestendige aluminiumbehuizing
  • Draadlengte tot 2 x 100 m (ZS 92 S)
  • 9 verschillende configuraties voor activerings- en ontgrendelingshendels (ZS 92 S)
  • Uitgangspositie van de rollenhendel instelbaar (ZS 92 SR)
  • Afzonderlijk instelbare schakelpunten (ZS 92 SR)

De ZS 92 S-noodstop-trekkoordschakelaars garanderen onder andere een betrouwbare noodstopfunctie en kabelbreukbewaking in grotere installaties.

Een nieuw mechanisme maakt een kabellengte van maximaal 2 x 100 m mogelijk en zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de activeringskrachten en -routes voor de bediening van de noodstopfunctie. Dit vergemakkelijkt de werking van het veiligheidsrelais en zorgt ervoor dat er op betrouwbare wijze aan alle relevante internationale normen wordt voldaan.

Nieuw is ook de bijzondere flexibiliteit: De ZS 92 S is in negen verschillende "settings" leverbaar voor de instelling van de activeringshendel en de ontgrendeling. Dit betekent dat hij in vrijwel elke denkbare werkpositie kan worden geïnstalleerd, en voor het eerst ook aan de achterzijde. De gebruiker kan onder meer kiezen voor een ledindicatielampje en de aansluitmogelijkheid op het veiligheidsgerichte "Dupline Safe"-protocol via een geïntegreerde en insteekbare veiligheidsbusmodule.

De bediening via de hefboomarm is ongevoelig voor externe invloeden zoals trillingen, temperatuurverschillen, enz. In de noodstopstand wordt de schakelaar vergrendeld en kan deze weer worden ontgrendeld door de resethendel te gebruiken. De noodstop-trekkoordschakelaars kunnen worden aangepast aan de afzonderlijke toepassing dankzij het uitgebreide toebehoren, dat ook verkrijgbaar is in roestvrij staal.

» Productgegevens

Video-instructies voor de installatie van de ZS 92 S-trekkoordnoodschakelaar

Hoe wordt de heavy-duty ZS 92 S-trekkoordnoodschakelaar geïnstalleerd en correct aangesloten? We beantwoorden deze vraag in deze How-To-video gebaseerd op de montage van een ZS 92 S op een transportband in een grindfabriek.

» start video "Installatie ZS 92 S”

De ZS 92 SR-bandscheefloopschakelaars bewaken de loop van de transportbanden. De grote roestvrijstalen rolhendel detecteert wanneer de band zich uit het midden tussen de transportrollen beweegt, bijv. omdat hij ongelijkmatig belast is, en initieert - afhankelijk van het type van integratie in het besturingssysteem - een correctie van de bandloop of een stopzetting van het bandsysteem.

Een opvallende innovatie zijn de verspringende contacten met afzonderlijk instelbare schakelpunten. De schakelpunten van de voorwaarschuwing en de uitschakeling kunnen allebei in een bereik tussen 5° - 35° worden ingesteld. Dit wordt mogelijk gemaakt door het eenvoudig ontgrendelen, verschuiven en weer vergrendelen van de schakelelementen. De schakelaar kan eerst een waarschuwingsmelding afgeven en als hij geactiveerd blijft worden, wordt de band uitgeschakeld. Deze "voorwaarschuwingscontacten" verminderen de stilstand van het transportsysteem: de bediener heeft nog steeds de mogelijkheid om in te grijpen voordat de band stopt.

De uitgangspositie van de rolhendel is instelbaar en kan zodoende aan elke situatie worden aangepast. Eén van de opties die steute voor de ZS 92 SR biedt, is een ledindicatielampje.

» Productgegevens

 

Noodstop-trekkoordschakelaars

Bandscheefloopschakelaars

Persoonlijk advies?

Praat met ons!

Ton Kanters
Director
fortop automation & energy control bv

+31 627095604
tks@fortop.nl