Beveiliging van de transporttechniek

Uitzonderlijke toepassingen vereisen maximale flexibiliteit en de hoogste mate van betrouwbaarheid, zelfs onder extreme omstandigheden. Hierna stellen wij u onze speciaal voor de beveiliging in de transporttechniek ontwikkelde schakelapparatuur voor en gaan wij in op de bijzondere eigenschappen en kenmerken van onze ZS 92-serie.

Veilig schakelen onder extreme omstandigheden

De nieuwe robuuste schakelapparaten van de ZS 92-serie zijn vanaf de grond af aan ontwikkeld voor extreme gebruiksomstandigheden, zoals in recyclinginstallaties, grindgroeves, dagbouwmijnen, stortplaatsen, kolengestookte elektriciteitscentrales, de mestverwerking en zware machine- en installatietechniek. Daarom is bijvoorbeeld de behuizing van spuitgegoten aluminium zeer robuust uitgevoerd en bezit deze een hoge mate van corrosiebescherming dankzij de meervoudige coating (passivering, grondlaag, poedercoaten). De nieuwe slagvaste Duroplast-behuizing is bij uitstek geschikt voor gebruik met zeer agressieve bulkmaterialen en omgevingsomstandigheden.

De compatibele aansluitafmetingen op zowel het voorgaande model de ZS 91 als op andere in de handel verkrijgbare noodstop-trekkoordschakelaars vereenvoudigen de aanpassing aan bestaande (transport)systemen.

Het toebehoren is gemaakt van roestvrij staal. De inzetbaarheid is gegarandeerd bij extreme temperaturen van -40 °C tot +85 °C en in sterk vervuilde omgevingen. De serie is verkrijgbaar in twee basisuitvoeringen - de ZS 92 S-noodstop-trekkoordschakelaar en de ZS 92 SR-bandscheefloopschakelaar.

Uw voordelen

 • Voor zware toepassingen
 • Temperatuurbestendig van -40 °C tot +85 °C
 • Montage aan de achterzijde en onderzijde mogelijk
 • Hoge beschermingsklasse IP 66/67
 • Corrosiebestendige gegoten aluminium behuizing of slagvaste Duroplast-behuizing voor gebruik met agressieve bulkmaterialen en omgevingsomstandigheden
 • Draadlengte tot 2 x 100 m (ZS 92 S)
 • 9 verschillende configuraties voor activerings- en ontgrendelingshendels (ZS 92 S)
 • Uitgangspositie van de rollenhendel instelbaar (ZS 92 SR)
 • Afzonderlijk instelbare schakelpunten (ZS 92 SR)

Noodstop-trekkoordschakelaar ZS 92 S

De ZS 92 S-noodstop-trekkoordschakelaars garanderen onder andere een betrouwbare noodstopfunctie en kabelbreukbewaking in grotere installaties.

Een nieuw mechanisme maakt een kabellengte van maximaal 2 x 100 m mogelijk en zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de activeringskrachten en -routes voor de bediening van de noodstopfunctie. Dit vergemakkelijkt de werking van het veiligheidsrelais en zorgt ervoor dat er op betrouwbare wijze aan alle relevante internationale normen wordt voldaan.

Nieuw is ook de bijzondere flexibiliteit: De ZS 92 S is in negen verschillende "settings" leverbaar voor de instelling van de activeringshendel en de ontgrendeling. Dit betekent dat hij in vrijwel elke denkbare werkpositie kan worden geïnstalleerd, en voor het eerst ook aan de achterzijde. De gebruiker kan onder meer kiezen voor een ledindicatielampje en de aansluitmogelijkheid op het veiligheidsgerichte "Dupline Safe"-protocol via een geïntegreerde en insteekbare veiligheidsbusmodule.

De bediening via de hefboomarm is ongevoelig voor externe invloeden zoals trillingen, temperatuurverschillen, enz. In de noodstopstand wordt de schakelaar vergrendeld en kan deze weer worden ontgrendeld door de resethendel te gebruiken. De noodstop-trekkoordschakelaars kunnen worden aangepast aan de afzonderlijke toepassing dankzij het uitgebreide toebehoren, dat ook verkrijgbaar is in roestvrij staal.

De uitvoering van de noodstop-trekkoordschakelaar met robuuste aluminium spuitgietbehuizing (ZS 92 S) is corrosiebestendig dankzij de meervoudige coating. Met een nieuwe slagvaste Duroplast-behuizing (ZS 92 S KST) kan de trekkoord-noodstopschakelaar ook probleemloos worden gebruikt bij zeer agressieve media, zoals in zoutmijnen of in de meststoffenindustrie.

» Productgegevens ZS 92 S KST

» Productgegevens ZS 92 S

Bandscheefloopschakelaar ZS 92 SR

De ZS 92 SR-bandscheefloopschakelaars bewaken de loop van de transportbanden. De grote roestvrijstalen rolhendel detecteert wanneer de band zich uit het midden tussen de transportrollen beweegt, bijv. omdat hij ongelijkmatig belast is, en initieert - afhankelijk van het type van integratie in het besturingssysteem - een correctie van de bandloop of een stopzetting van het bandsysteem.

Een opvallende innovatie zijn de verspringende contacten met afzonderlijk instelbare schakelpunten. De schakelpunten van de voorwaarschuwing en de uitschakeling kunnen allebei in een bereik tussen 5° - 35° worden ingesteld. Dit wordt mogelijk gemaakt door het eenvoudig ontgrendelen, verschuiven en weer vergrendelen van de schakelelementen. De schakelaar kan eerst een waarschuwingsmelding afgeven en als hij geactiveerd blijft worden, wordt de band uitgeschakeld. Deze "voorwaarschuwingscontacten" verminderen de stilstand van het transportsysteem: de bediener heeft nog steeds de mogelijkheid om in te grijpen voordat de band stopt.

De uitgangspositie van de rolhendel is instelbaar en kan zodoende aan elke situatie worden aangepast. Eén van de opties die steute voor de ZS 92 SR biedt, is een ledindicatielampje.

De bandscheefloopschakelaar is verkrijgbaar in twee versies: De robuuste aluminium spuitgietbehuizing van de ZS 92 SR-bandscheefloopschakelaar biedt een hoge mate van bescherming tegen corrosie. De productvariant met een nieuwe hoogwaardige Duroplast-behuizing (ZS 92 SR KST) is slagvast en is betrouwbaar bestand tegen ook zeer agressieve bulkmaterialen.

» Productgegevens ZS 92 SR KST

» Productgegevens ZS 92 SR

Toepassingen

Transportbandpositiebewaking

Bandscheefloopschakelaar ZS 92 SR / ZS 92 SR KST
 • Gespreide contacten geven een waarschuwingssignaal om de bandcorrectie te starten
 • Uitschakeling van de band als de bandscheefloophendel voortdurend worden geactiveerd
 • »Voorwaarschuwingscontacten« verkorten de uitvaltijd van het transportsysteem

Bandscheurdetectie

Bandscheurbewakingsschakelaar ZS 71 Z VD
 • Automatische uitschakeling van het systeem in geval van overbelasting van de transportband of bij bandbreuk

Noodstopfunctie

Noodstop-trekkoordschakelaar ZS 92 S / ZS 92 S KST
 • Noodstop-trekkoordschakelaars zorgen voor een betrouwbare NOODSTOP-functie, inclusief kabelbreukbewaking op transportbandsystemen
 • Enkelzijdige werking tot 100 m of dubbelzijdige werking tot 200 m

Toebehoren

Compensatieveer ZS 90/91/92 S
 • Met slagbegrenzing
 • Ter compensatie van lengteveranderingen als gevolg van temperatuurschommelingen
Trekkabel Ø 5 mm
Oogbout geopend M10 x 120 met 2 moeren