Trekkoordschakelaar en trekkoordnoodschakelaar

Uiterlijk verschillen beide schakelaartypes nauwelijks, maar hun functies en vereisten zijn fundamenteel anders. In beide gevallen wordt een signaal geactiveerd door aan het koord te trekken. Bij trekkoordschakelaars gebeurt dit bijv. om een ​​elektrisch aangedreven deur te openen of te sluiten. Trekkoord-noodschakelaars vervullen daarentegen een veiligheidsgerelateerde taak. Hiermee wordt de noodstopfunctie geactiveerd met de trekkabel.

Noodstop-trekkoordschakelaars

Een "verlengde noodstop" Zo laat de werking van trekkoord-noodschakelaars zich het beste samenvatten. Op elk punt langs het koord, dat wel 130 meter lang kan zijn, kan de noodstopfunctie worden geactiveerd. Toepassingen omvatten transport- en transportsystemen evenals installaties met gevaarlijke zones, bijv. in de houtverwerkings- en verpakkingstechnologie.

Alle trekkoord-noodschakelaars van steute voldoen aan EN ISO 13850 ("Veiligheid van machines - Noodstop - Ontwerpbeginselen"). Ze zijn uitgerust met geïntegreerde kabelbreukbewaking, die ervoor zorgt dat de noodstopfunctie wordt geactiveerd in het geval van een kabelbreuk.

Naast trekkoord-noodschakelaars voor de algemene machinebouw, omvat het assortiment ook series voor extreme omgevingsvoorwaarden en explosiegevaarlijke omgevingen, evenals speciale "mining"-versies voor de mijnbouw.

Trekkoordschakelaars

Trek aan het koord en de roldeur gaat open of dicht. Dit is een typische toepassing voor een trekkoordschakelaar die handmatig door trekken wordt bediend. Er zijn varianten met en zonder vergrendeling. Bij trekkoordschakelaars zonder vergrendeling wordt een schakelimpuls afgegeven bij activering. Bij apparaten met vergrendeling blijft de schakelimpuls bestaan totdat ze opnieuw in werking worden gesteld.

Voor de algemene automatisering biedt steute een breed assortiment van trekkoordschakelaars. Er zijn ook draadloze trekkoordschakelaars die draadloos communiceren met de ontvangsteenheid. Hier worden de montage- en installatie-inspanningen tot een minimum beperkt. De elektrische energie voor de signaaloverdracht wordt verkregen via "Energy Harvesting": Een geminiaturiseerde elektrodynamische energiegenerator gebruikt de kinetische energie van de trekbeweging op het koord.

De bedrijfsdivisie "Extreme" biedt ook een keuze uit verschillende series, die verschillen in beschermingsklasse, explosiebeveiliging, grootte en temperatuurbereik. Ook een draadloze explosieveilige versie van de trekkoordschakelaar maakt deel uit van het assortiment.