Sensoren

Contactloze sensoren worden in toenemende mate gebruikt als alternatief voor mechanisch geactiveerde eindschakelaars. Het slijtagevrije werkingsprincipe schept de voorwaarde voor een lange levensduur, en het gebrek aan mechanische actuatoren vergemakkelijkt de toepassing in zwaar vervuilde omgevingen en hygiënisch gevoelige omgevingen.

Bovendien bieden ze voordelen bij verschillende bedrijfsomstandigheden, zoals hoge of lage startsnelheden en grote schommelingen in de bedieningsafstand.

steute ontwikkelde sensoren die volgens verschillende principes (magnetische, inductieve en lichtsensoren) werken en geschikt zijn voor diverse taakpaketten.

Inductieve sensoren

Inductieve sensoren verschillen van magnetische sensoren, o.a. door het feit dat zij geen magnetische actuatoren vereisen. Ze detecteren metaal ook door niet-metallische materialen heen en geven vervolgens een signaal af. Tot één van de veel voorkomende toepassingen behoren de positionering van machine-onderdelen onder ongunstige omstandigheden.

Naast inductieve sensoren voor de algemene automatisering omvat het assortiment van steute ook inductieve sensoren voor extreme toepassingen (hoge vervuiling, hygiënisch gevoelige omgevingen, extreme temperaturen) en draadloze inductieve sensoren.

Magneetsensoren

Typische toepassingen van magnetische sensoren zijn o.a. de loop- en stilstandsbewaking op machines en installaties en de positiebepaling van kleppen, schuiven en ventielen. Als actuator worden permanente magneten gebruikt. steute biedt hier een uitgebreid assortiment sensoren in cilindrische en rechthoekige vormgeving. Deze omvatten series in kunststof en metalen behuizingen met grote schakelafstanden en in een zeer compact ontwerp. Een bijzonderheid in het steute-programma vormen de magnetische sensoren met draadloze technologie.

Vanwege de ingekapselde constructie zijn magnetische sensoren uitermate geschikt voor toepassingen onder extreme omgevingsvoorwaarden (stof, vocht, agressieve media en temperatuurbereiken van -60 °C tot +130 °C). Series met ATEX-certificering voor explosiegevaarlijke omgevingen zijn eveneens beschikbaar.

Optische sensoren

Als alternatief voor draadloze elektromechanische eindschakelaars, die bijv. de bezetting van bakken in opslagrekken detecteren (eKanban), kunnen draadloze lichtsensoren worden toegepast. Deze optische sensoren in het steute-aanbod kunnen ook in het draadloze sWave.NET®-netwerk worden geïntegreerd.

Veiligheidssensoren + Veiligheidsrelaismodules

Voor veiligheidsrelevante toepassingen staan verschillende soorten veiligheidssensoren ter beschikking. Ook hier gelden de voordelen van het ingekapselde ontwerp en de vlakke inbouw in de constructie. Daarom zijn deze sensoren bij uitstek geschikt voor de positiebepaling van veiligheidsdeuren in zwaar verontreinigde, corrosieve of hygiënisch gevoelige omgevingen. Tot de specialiteiten in dit productassortiment behoren onder meer veiligheidssensoren voor explosiegevaarlijke omgevingen. Natuurlijk vallen ook de bijbehorende veiligheidsdeursensoren (veiligheidsrelaismodules) onder het assortiment.