Positieschakelaars

Positieschakelaar, eindschakelaar, eindpositieschakelaar, limietknop, limietschakelaar: Veel termen, één principe. Positieschakelaars worden overal gebruikt waar bewegende delen van machines en systemen moeten worden gepositioneerd, bestuurd of bewaakt. De actuator detecteert of bijv. een eindpositie is bereikt of een veiligheidsdeur is gesloten en stuurt via het schakelcontact een dienovereenkomstig signaal naar de bovengeordende analyse-eenheid of besturing. Dit maakt ze tot een van de "klassiekers" van de elektro- en automatiseringstechnologie.

Een positieschakelaar - de miniatuureindschakelaar C 50 - was ook het eerste product dat steute in 1961 aan zijn klanten presenteerde. Heden ten dage biedt steute een breed scala aan positieschakelaars met en zonder veiligheidsfunctie.

Hefeindschakelaars

Ex scheidingsschakelaars voor Ex lampen

Positieschakelaars: generalisten en specialisten

De positieschakelaars van steute verschillen onder andere door de actuatoren (draaihendels, rolhendels, voelveren, enz.), de schakelinzetstukken (aantal breek-/sluitcontacten, sprong- of sleepschakeling) en het behuizingsmateriaal (plastic of metaal). Veel series hebben gestandaardiseerde afmetingen (EN 50041 of EN 50047). Naast de veelzijdige basisserie maken "specialisten" voor gedefinieerde taken ook deel uit van het aanbod. Hefeindschakelaars worden bijvoorbeeld gebruikt in de kraanbouw en geven een signaal wanneer het haakblok het bovenste eindpunt heeft bereikt. Slappe-koordschakelaars worden daarentegen gebruikt in transporttechnologie om de koordspanning te bewaken.

Eindschakelaars voor algemene automatisering

Voor de algemene automatiseringstechnologie ontwikkelt en produceert steute in Löhne positieschakelaars die zich onderscheiden door hun lange levensduur en hoge betrouwbaarheid. Het spectrum loopt van miniatuureindschakelaars tot zware hefeindschakelaars. De positieschakelaars worden vaak gebruikt in veiligheidsgerelateerde toepassingen, bijv. in de positiebewaking van veiligheidsdeuren.

Positioneren en bewaken onder extreme omstandigheden

Tot het aanbod van de bedrijfsdivisie Extreme behoren ATEX-gecertificeerde positieschakelaars voor explosiegevaarlijke omgevingen, eindschakelaars voor extreme temperaturen en voor toepassing in zwaar vervuilde omgevingen. Een speciale functie in het Extreme-aanbod zijn draadloze explosieveilige positieschakelaars die zonder kabel met de analyse-eenheid communiceren. Deze producten zijn te vinden onder explosieveilige draadloze positieschakelaars. Ook nieuw en uniek in het steute-assortiment zijn de Ex 97- en Ex 99-eindschakelaars. Deze positieschakelaars zijn explosieveilige varianten die kunnen worden gebruikt bij omgevingstemperaturen tot -60 °C en een 7-joule impacttest weten te doorstaan.

Positieschakelaars uit onze Wireless-reeks: draadloos in plaats van kabel  

Draadloze positieschakelaars bieden nieuwe vrijheden en extra flexibiliteit bij het ontwerp van machines en systemen. De schakelaars kunnen zonder grote installatie-inspanningen worden gemonteerd - ook op bewegende componenten. De steute-bedrijfsdivisie Wireless biedt verschillende series en verschillende draadloze protocollen (sWave® or EnOcean), die onder andere verschillen in bereik en overdrachtbeveiliging (met/zonder ontvangstbevestiging, uni-/bidirectioneel). Er zijn ook geëigende positieschakelaars beschikbaar voor integratie in het draadloze sWave.NET®-netwerk.

Synoniemen voor eindschakelaars

Eindschakelaars, positieschakelaars, eindpositieschakelaars, limietsensoren, limietschakelaars.

Microschakelaars, microsensoren, miniatuureindschakelaars: Kleine miniatuurvarianten die worden gebruikt in besturings- en besturingseenheden.

Micro-eindschakelaars: Miniatuureindschakelaar met langzame actie