Bandscheefloopschakelaars

Als bulkmateriaal niet op het midden van de transportband ligt of als de draagrollen of keerrollen vuil zijn, kan de transportband zich naar een positie buiten het midden bewegen, wat kan resulteren in schade of gemorst materiaal.

Om dit te voorkomen, worden bandscheefloopschakelaars aan weerszijden van de transportbanden gemonteerd. Ze bewaken de scheefloop van de band en geven een signaal dat het systeem uitschakelt, een automatische bandcorrectie initieert of bovendien ook waarschuwingsmeldingen activeert. 

Daarmee zijn bandscheefloopschakelaars ware specialisten onder de schakelapparaten. Vanwege de omgevingsvoorwaarden in de bulkmateriaaltransporttechnologie moeten ze zeer robuust zijn en in een breed temperatuurbereik kunnen worden gebruikt. Vaak zijn ook de vereisten voor (stof)explosiebeveiliging van toepassing.

Het steute-programma bestaat uit verschillende series in een metalen behuizing en met hoge beschermingsgraad (IP 6x). Ze verschillen onder meer door hun grootte, het type ontgrendeling (hendel, drukknop) en het temperatuurbereik (van -40 °C tot +100 °C).